Acidul azelaic – cand și cum se utilizează

Acidul azelaic este un component organic ce se regăsește în mod natural în secară, grâu sau orz și un ingredient ce poate deveni rapid printre favoritele tale. Modul său de acțiune nu este tocmai cunoscut, însă se spune că blochează producția de proteine necesare pentru supraviețuirea bacteriilor.

Acidul azelaic se regăsește în multe produse cosmetice pentru ten și păr, iar asta datorită faptului că îți poate fi un aliat bun în lupta cu diverse probleme. Printre acestea se numără:

Ancee ușoară/moderată

Efectul antibacterian al acidului azelaic ajută la dispariția bacteriilor ce cauzează acneea ușoră și moderată. În cazul în care te confrunți cu o acnee mai severă, este recomandat să stai de vorbă cu un doctor dermatolog. În majoritatea cazurilor, astfel de ingrediente nu sunt suficient de puternice pentru a trata formele mai severe de acnee.

Semne de hiper-pigmentare sau pete post-acneice

Acidul azelaic este un acid benefic pentru ten ce acționează ca un exfoliant ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la accelerarea modului de reacție a tenului – ceea ce reduce semnificativ timpul de vindecare.

Ten texturat și lipsa de luminozitate

Acest ingredient ajută la decongestionarea tenului și la restructurarea suprafeței lui. Astfel te poate ajuta să combați problema texturii iregulate și a tenului tern, lipsit de luminozitate.

Rozacee (zone roșii, inflamate)

Pe lângă proprietățile menționate mai sus, acidul azelaic este și un bun antiinflamator, ce ajută la reducerea factorilor ce cauzează sensibilitate și iritații. În combinație cu un produs hidratant bun, poți vedea îmbunătățiri rapid dacă te confrunți cu zone roșii, în special în zona obrajilor.

 

THE ORDINARY AZELAIC ACID

Cel mai popular și accesibil produs în care acest acid stă la loc de cinste este The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%. Acest produs se poate aplica o dată pe zi, de preferabil seara și este recomandat ca pe timpul zilei să porți o cremă cu factor de protecție solară.

Acidul azelaic poate avea și efecte adverse, astfel este indicat să testezi acest produs înainte de utilizare pentru a te asigura că nu vei dezvolta alergii. Aplică o cantitate mică într-un loc mai puțin vizibil și așteptă câteva zile să te asiguri că îl poți incorpora în rutina ta zilnică.

the ordinary azelaic acid

ACIDUL AZELAIC ȘI ALTE TRATAMENTE

Acidul azelaic are rol de exfoliant, însă este diferit față de acizii AHA și BHA. Atunci când vine vorba despre exfoliere propriu zisă, un acid precum The Ordinary AHA + BHA Peeling Solution este cu siguranță o variantă mai puternică, însă Acidul Azelaic are alte proprietăți ce îl fac mai potrivit atât pentru utilizarea zilnică, cât și pentru combaterea altor probleme.

În cazul în care tenul tău nu este sensibil, poți folosi un exfoliant în continuare o dată pe săptâmână, însă este indicat să ții iritațiile departe pe timpul tratamentului cu acid azelaic și să hidratezi tenul corespunzător.

Aigură-te în primul rând că tenul tău este curat și că ai îndepărtat machiajul în profunzime, iar apoi aplică o cantitate mică de acid azelaic, evitând zona ochilor și a gurii. Tratamentele pe bază de apă se pot aplica înainte de acidul azelaic, iar tratamentele și cremele mai dense, imediat după ce acesta a avut suficient timp să intre în piele.

Dacă te confrunți cu una sau mai multe din problemele menționate mai sus, cred că merită să îi dai acestui ingredient o șansă. Ca de obicei, dacă ai întrebări sau sugestii pentru articole viitoare îmi poți scrie direct pe info@georgianamerloi.com sau poți folosi căsuța de chat.

 

Pe data viitoare,

G

 

ARTICOLE RECENTE

Totul despre Retinol

Regim de îngrijire pentru ten normal

Cele mai bune creme de ochi