Ce este matcha? Băutura anului 2019

Această băutură a devenit foarte populară în ultima vreme. Din ce în ce mai mulți oameni renunță la arabica în favoarea ceaiului matcha. Lăudat de cei mai renumiți nutriționiști din lume, matcha nu este doar un alt tip de ceai, ci se presupune că este o poțiune magică care oferă o mulțime de beneficii și ce poate înlocui cafeaua. Cu toate că eu nu pot să-mi imaginez diminețile fără o ceașcă de cafea caldă cu lapte și o apă minerală rece, ardeam de nerăbdare să testez și eu beneficiile acestui praf verde asupra organismului meu.

Matcha este de fact praful frunzelor de ceai verde, însă comparativ cu cel din urmă, matcha conține de 137 ori mai mulți antioxidanți.

Ce gust are matcha?

Specialiștii descriu gustul băuturii ca unul ușor dulceag, blând, dar în același timp intensiv si revigorant. Dacă mă întrebați pe mine, macha are un gust blând, dulceag de…pește. Am descoperit însă că un pic de lapte și miere îi modifică gustul în unul plăcut.

Prepararea ceaiului  este deseori asociată cu meditația în cultura japoneză, numită și ceremonia ceaiului. Călugării considerau acest praf un fel de licoare a meditării. Datorită efectelor sale, matcha mărește puterea de concentrare, prelungind astfel perioadele de reflectare. Ritualul ceaiului matcha constituie o celebrare tăcută îndeplinită cu grație și delicatețe, un ritual de mindfulness (tehnică de meditație concentrată pe „aici și acum”), respect și pace sufletească.

Printre beneficiile aduse organismului se numără:

Energizant natural

Conține cofeină naturală care vă poate da un impuls de energie dimineața sau după-amiaza. De fapt, în Japonia medievală, războinicii samurai consumau matcha înainte de lupte, datorită proprietăților sale energizante. Toate ceaiurile verzi conțin cofeină naturală, dar matcha pe lângă cofeină mai conține și L-theanină, care adaugă și energie și crește producția de serotonină – hormonul fericirii.

Calmează anxietatea

Deoarece frunzele de ceai pentru matcha sunt cultivate la umbră, acest fapt contribuie la formarea unui conținut mare de L-theanină – un aminoacid cunoscut pentru capacitatea de a calma și a relaxa organismul fără somnolență.

Stimulează metabolismul și pierderea din greutate 

După cum am menționat, matcha face parte din familia ceaiului verde care este deja asociat cu pierderea în greutate și stimularea metabolismului. Acesta conține catechin care poate reduce pofta de mâncare și încurajează organismul să ardă grăsimea corporală. În combinație cu mișcare regulată și un regim alimentar sănătos, matcha devine un aliat de nădejde în cura de slăbire.

Protejează inima

O mulțime de cercetări au arătat cum consumul regulat de ceai verde, inclusiv ceaiul matcha, ameliorează bolile cardiovasculare și micșorează riscul de atac cerebral prin reducerea nivelul de colesterol.

 

Câte tipuri de matcha există?

Există două tipuri: pentru ceremonii și cea culinară. Matcha pentru ceremonii este cultivată la umbră și colectată manual pentru o aromă puternică și gust mai bun. Cea mai bună matcha vine din regiunea Uji, Japonia. Matcha culinară este mai ieftină șiare un miros și un gust mai specific, potrivit pentru gătit.

matcha popcorn

Cum se prepară Matcha?

Tradiția japoneză spune: cu cât mai fermă este spuma, cu atât mai reușit este ceaiul. Se pun 2 lingurițe de pudră în bol. Măsura se ia cu o lingura de bambus numita Chashaku (două linguri sunt echivalentul a aprox. 1 gram). În final se toarnă apa fierbinte (80 °C) peste praf și se amestecă cu o perie de bambus (numită Chasen) până se formează spumă. După preferințe puteți adăuga lapte, gheață și îndulcitori. Este important însă ca indiferent de modul de preparare să nu turnați apă clocotită pentru a nu pierde din proprietățile menționate mai sus.

Beneficiile ceaiului Matcha asupra tenului

Datorita capacităților de a lupta împotriva radicalilor liberi, pudra de ceai este ideală în tratamentele cosmetice. Posedă proprietăți antiinflamatorii și antioxidanți ce calmează roșeața, acneea și iritațiile, iar cofeina ajută la ,,trezirea” tenului obosit.

 

Că tot am vorbit despre green beauty de curând, iată câteva produse de îngrijire a tenului ce conțin matcha:

Ocamo Collagen Eye Mask
Coco Shine Revive Clay Mask
Urtekram Green Matcha Shampoo Organic
MILK MAKEUP Matcha Toner

 

Sper că v-a plăcut articolul de astăzi și sunt tare curioasă dacă ați încercat matcha și dacă ați renunța la cafea în favoarea ei. Vă aștept în secțiunea de comentarii!

Până data viitoare stay brave & confident! XO

Articole similare:

Beneficiile mierii de manuka

Ingrediente anti-aging de top

Sfaturi de îngrijire pentru călătorie