Cuperoza si cele mai bune metode de tratament

Dacă te apuci să citești pe internet despre cuperoza, te apucă sincer panica. De la cuvinte precum incurabil la altele mai serioase precum lupus și alte boli, treaba nu stă tocmai bine. Nu că acest articol nu ar fi tot pe internet, dar nah, sper un conținut ceva mai pozitiv, cu răspunsuri certe și cu siguranță cercetat în profunzime.

Așadar, să trecem la treabă! Cuperoza sau rozaceea cum i se mai spune, este o afecțiune a pielii destul de comună. Aș zice că din 10 mesaje primite de la voi, 2-3 sunt cu întrebări legate de această problemă, iar la nivel mondial cam 420 de milioane de oameni suferă de cuperoză.

În acest articol vom discuta despre diferitele tipuri de cuperoză (important de știut) și despre tratamentele disponibile pentru fiecare formă în parte. În cazul în care te confrunți cu această problemă, jumătate din munca pe care trebuie să o depui o poți face din confortul casei tale fără a te deplasa la dermatolog. Atunci când vorbim despre forme mai grave sau despre nevoia de tratament mai puternic, este întotdeauna o idee bună să îi faci o vizită unui doctor avizat.

 

CE ESTE CUPEROZA:

O afecțiune a pielii caracterizată în general de zone roșii în special pe pomeți, frunte, nas sau bărbie. Aceste zone pot fi sensibile, uneori inflamate și cu vene dilatate. În unele cazuri, cuperoza ia o întorsătură și mai nefericită, caz în care pielea se îngroașă foarte tare, în special pe nas și necesită tratament puternic sau chiar operație chirurgicală.

În ciuda faptului că tratamentele nu pot vindeca permanent cuperoza, este important să recunoști primele semne, să determini cauzele principale ale apariției și să găsești un tratament corespunzător care poate preveni forme mai grave și care poate ajuta la dispariția (chiar completă) a semnelor.

 

MOTIVE DE DECLANȘARE

Cuperoza poate avea unele perioade de izbucnire în care simptomele se înrăutățesc pentru scurt timp, ca mai apoi să revină la ”normal”. Înainte de orice tratament, este important să cunoști motivele declanșării acestor perioade, pentru a putea lua măsuri în acest sens. În acest fel îi vei da tratamentului într-adevăr o șansă să funcționeze corespunzător.

Printre motivele de declanșare se numără:

 • Expunerea neprotejată la soare
 • Stresul
 • Căldura
 • Alcoolul
 • Mâncarea picantă
 • Unele produse de îngrijire a tenului sau a părului
 • Unele produse de machiaj
 • Vântul și frigul
 • Unele pastile
 • Efortul fizic

National Rosacea Society (sau Societatea Națională a Cuperozei) pune la dispoziție un formular pe care îl poți completa zilnic pentru a determina motivele declanșării acestor perioade de înrăutățire. Vă las un link către el aici: https://www.rosacea.org/patients/materials/rosacea-diary-booklet/diary-form

Pe lângă acest prim pas pe care îl poți face în tratarea cuperozei, este important să te protejezi împotriva radiațiilor solare prin utilizarea unei creme cu SPF cel puțin 30 pe tot parcusul anului și utilizarea unei rutine de îngrijire potrivite tenului sensibil. Evită orice produs care îți poate irita sau usca în exces tenul.

 

TIPURI DE CUPEROZĂ ȘI TRATAMENTE

 

 1. Cuperoza eritemato-telangictatică (vasculară).

  Acest tip de cuperoză este caracterizată prin apariția zonelor roșii însoțite de vene dilatate sau foarte vizibile. În cazul acestui tip de cuperoză, pielea poate deveni foarte sensibilă, cu sensație de usturime sau umflată.

Tratament:

 • O rutină de îngrijire potrivită tenului sensibil. Alege un gel de curățare blând, hidratează tenul corespunzător și folosește o cremă cu factor de protecție solară pe tot parcusul anului. Evită expunerea la soare și dușurile fierbinți.
 • IPL (intense pulsated light). Ca variantă de tratament, pe lângă pașii de îngrijire pe care îi poți face acasă, tratamentele cu laser de tip IPL pot ajuta la dispariția completă a venelor vizibile.

Aparatele considerate ”gold standard” pentru această procedură se numesc Vbeam Laser și cel mai probabil vei avea nevoie de 3-5 ședinte de tratament, separate la o distanță de 4 săptămâni. Această metodă transmite un spectru larg de lumină adânc în piele și este de cele mai multe ori foarte eficientă. Este important însă să alegi un cabinet sau un salon cu recenzii bune și cu personal priceput.

 

 1. Cuperoza papulo-pustuloasă (imflamatorie).

  Acest tip de cuperoză este caracterizată de zone roșii însoțite de papule precum cele prezente la acnee. Aceste papule nu sunt tocmai același lucru cu acneea, însă arată similar. Pe lângă aceste simptome, mai pot apărea usturimi, umflături și exces de sebum.

Tratament:

 • O rutină de îngrijire potrivită tenului sensibil. Alege un gel de curățare blând, hidratează tenul corespunzător și folosește o cremă cu factor de protecție solară pe tot parcusul anului. Evită expunerea la soare și dușurile fierbinți.
 • Acid azelaic – acidul azelaic poate ajuta în proporție de 70-80% la dispariția cuperozei, în special a papulelor și a roșelii generalizate.
Azelaic Acid Suspension 10%
Azelaic Acid Suspension 10%
 • O alta variantă de tratament pe care doctorul dermatolog ți-o poate propune este metronidazolul, des utilizat pentru combaterea infecțiilor bacteriene. Acest tratament este prescris de mai bine de 60 de ani pentru tratarea cuperozei, însă este indicat să îl folosești doar la recomandarea doctorului dermatolog.
 • Sodium sulfacetamide sau sulf. Aceste 2 ingrediente le poți încorpora cu ușurință în rutina ta de îngrijire și am să las mai jos câteva exemple.
Peter Thomas Roth Sulfur Mask
Peter Thomas Roth Sulfur Mask
ORIGINS Out Of Trouble™ 10 Minute Mask To Rescue Problem Skin
ORIGINS
Out Of Trouble™ 10 Minute Mask To Rescue Problem Skin

 

 1. Cuperoza fimatoasă.

  Acest tip de cuperoză este caracterizată de zone roșii însoțite de îngroșări accentuate ale pielii și reprezintă o formă mai severă a acestei afecțiuni. Aceste îngroșări se întâlnesc cel mai des în zona nasului (rinofirmă), dar și în zona bărbiei (gnatofimă) sau a pleoapelor (blefarofirmă).

Tratament:

 • Isotetrinoin/roaccutane – este un tratament puternic cu posibile efecte adverse și se poate utiliza strict sub atenția unui doctor dermatolog.
 • Operație chirurgicală – în funcție de caz, doctorul dermatolog poate recomanda ca metodă de tratament operația, pentru îndepărtarea țesuturilor conjunctive. O astfel de operație este una complexă, ce necesită diferite proceduri chirurgicale.

 

 1. Cuperoza oculară.

  Acest tip de cuperoză este caracterizată de o zonă a ochilor iritată, ochi uscați, umflați, roșii, prezența conjuctivitei, senzație de mâncărime sau usturime.

Tratament:

 • Pentru acest caz de cuperoză doctorul dermatolog poate recomanda comprese calde, curățarea zonei ochilor cu un gel blând, picături și alte medicamente pentru ochi.

 

Sper ca acest articol să îți servească ca un mic ghid în pașii pe care îi poți face spre tratarea simptomelor cuperozei, însă este întotdeauna o idee bună să te împrietenești cu un medic dermatolog avizat care te poate ajuta să găsești un tratament potrivit pentru tine și cu alte curiozități pe care sunt sigură că le ai. Până una alta, eu îți stau la dispoziție pe info@georgianamerloi.com sau în căsuța de chat, pentru orice întrebări, sfaturi sau curiozități.

 

Până data viitoare,

G

 

ARTICOLE RECENTE:

Despre acnee I – tipuri de acnee și mituri

Despre acnee II – tratamentul #1 impotriva acneei

Regim The Ordinary pentru ten gras