Descoperă Croația: totul despre Dubrovnik

„Aceia care sunt în căutarea paradisul pe pământ ar trebui sa îl caute în Dubrovnik” – George Bernard Shaw. Numit și ,,Perla Mării Adriatice”, Dubrovnik este cu adevărat un loc minunat cu o arhitectură uimitoare ce găzduiește milioane de turiști în fiecare an. Este orașul cu o mulțime de insule, plaje de azur, fortărețe antice și mâncare delicioasă. În ultimii ani popularitatea orașului a crescut considerabil datorită filmele celebre precum Game of Thrones, Robin Hood: Origins și Star Wars: The Last Jedi ce au fost filmate aici.

Orașul oferă o îmbinare armonioasă între istorie și natură. Centrul istoric reprezintă desigur bijuteria orașului cu străzile medievale și zidurile impunătoare amplasate pe un platou stâncos care este scăldat de apele azurii ale Mării Adriatice.

Cum ajungi în Dubrovnik

Deoarece Dubrovnik este cel mai îndepărtat oraș din Croația, este nevoie de mult timp pentru a ajunge acolo indiferent de modul de transport care îl alegi. Cea mai practică și cea mai rapidă cale este cu avionul, o călătorie va costa între 100 și 220 de dolari și durează  aproximativ 7-8 ore.

Aeroportul din Dubrovnik, mic dar modern, se află la 20 km de oraș în apropiere de satul Cilipi. Sunt rute de autobuz care circulă regulat de la aeroport până la Pile Gate – intrarea în orașul vechi. Călătoria durează cam 30 minute și costă aproximativ 4 kuna.

Noi suntem destul de norocoși să avem rude care trăiesc pe coasta Dalmațiană a Croației, așa că am avut nevoie de 2-3 ore să ajungem acolo cu mașina. Această rută este deloc plictisitoare, având în vedere că te vei afla în mare parte pe coastă, lângă mare și te poți opri să admiri peisajele superbe.

Cea mai bună perioadă pentru a vizita

Lunile aprilie-mai și septembrie sunt cele mai potrivite pentru că sunt mult mai puțin turiști și timpul de afară este nici prea cald nici prea rece, deci potrivit pentru plimbările lungi. Sezonul de vârf este iunie-august, atunci când este foarte aglomerat și foarte cald. Noi am făcut greșeala să mergem în august și nu am mai experimentat așa căldură în viața mea, mai ales în centrul vechi… În caz că vă decideți totuși să călătoriți în perioada de vârf, faceți rezervări din timp la cazare, restaurante etc.

Cele mai memorabile locuri

Călătoria noastră a început cu ,, Zidurile orașului vechi”- atracția principală a orașului. Probabil unul dintre cele mai memorabile momente a fost plimbarea la înălțime, pentru că am admirat insulele din apropiere și centrul istoric ce oferă priveliști uimitoare.

După, ne-am plimbat prin centrul vechi care este în totalitate o zonă pietonală cu numeroase restaurante, cafenele și magazine de suvenire. Centrul istoric este înconjurat de patru cetăți: Turnul Minceta, Cetatea Revelin, Cetatea Sfântul Ioan și Bastionul Bokar. Strada principală – Stradun este centrul spiritual și comercial al orașului, cu numeroase clădiri vechi pe care le poți admira.

Mai târziu am mers la Palatul Sponza, construit în stil gotic, ce acum păstrează arhiva orașului,  dar la parter veți găsi o expoziție pentru comemorarea celor căzuți în luptă „Memorial Room of the Dubrovnik Defenders”. La fel, curtea palatului găzduiește expoziții temporare, iar în timpul Festivalului din Dubrovnik, se desfășoară diverse spectacolelor în aer liber.

Seara am făcut o excursie cu telecabina sus pe Muntele Srd, o atracție foarte populară printre turiști. Odată ajunși sus, ne-am convins de ce Dubrovnikul este numit și Paradisul pe Pământ.

A doua zi am mers să vizităm Peninsula Peljesac, cunoscută pentru plajele sale superbe, podgoriile umbrite de soare, peisajele dramatice și mâncărurile delicioase. Acolo am vizitat Fortification Walls din localitatea Ston care sunt cele mai mari ziduri din Europa.

Partea mea favorită a călătoriei a fost degustarea de mâncare, bineînțeles… Stridiile și celelalte crustacee sunt simboluri ale Peljesac-ului, așa că am mers în localitatea Mali Ston – cel mai popular loc pentru fructe de mare. Am ales restaurantul Kapetanova Kuca pentru că era situat chiar pe malul mării iar fructele de mare gătite după rețete locale erau pur și simplu delicioase. Aici aveți posibilitatea să savurați și cele mai rafinate vinuri, de asemenea locale.

Spre final am făcut o excursie cu barca spre insula Lokrum, renumită pentru plajele sale și păunii care se plimbă liberi pe nisip. Pentru restul zilei ne-am relaxat la soare și am admirat natura și păunii.

Puțin complicat de ajuns acolo, însă cu siguranță merită văzut mai ales dacă aveți drum în zonă. Sper că v-a plăcut acest articol și sper să vă fie de folos dacă vă decideți să vizitați frumosul Dubrovnik.

Citește și acest articol despre Londra.

Până data viitoare,

XO