Despre acnee partea I – ce este, de ce apare si cum se trateaza

Dacă ți-ai petrecut până acum luni bune încercând diverse tratamente pentru acnee, căutând pe internet răspunsuri și citind sute de articole, sper ca această căutare disperată să se încheie aici – măcar pentru o mare parte dintre voi.

Pentru că acest subiect este unul vast și îmi doresc ca aceste informații să ajungă la cât mai multe dintre voi, l-am împărțit în două. Așadar, în acest articol extins în două părți mi-am propus să scriu în detaliu despre acnee, în mare parte din două motive: foarte multe persoane se confruntă cu această problemă, inclusiv persoanele adulte și în al doilea rând cred că experiența mea cu acneea poate aduce un aer personal acestui subiect, pe lângă cel științific.

Pentru a putea alege un tratament corespunzător, primul și cel mai important pas este să înțelegi cu ce tip de acnee te confrunți, de ce apare și abia mai apoi cum o poți trata.

 

În acest articol vom discuta despre:

  • Ce este acneea și ce o cauzează
  • Ce tipuri de acnee există
  • Mituri despre acnee
  • Cele mai bune tratamente împotriva acneei (partea a 2-a)
  • Înrebări frecvente (partea a 2-a)

 

tratament acnee

 

 

  1. CE ESTE ACNEEA

Acneea este o afecțiune a pielii ce determină apariția punctelor albe/negre, a comedoanelor și în anumite cazuri a chisturilor sau nodulilor. În ultima perioadă aproape toți adolescenții sunt afectați de diverse forme de acnee, însă și o parte generoasă dintre adulți (30% dintre femei și 20% dintre bărbați).

Leziunile acneice sunt cauzate de cele mai multe ori de inflamații, de exces de sebum sau o supraproducție de celule ale pielii. Acești factori duc la blocarea porilor ce captează excesul de sebum, unde bacteriile se pot hrăni și multiplica.

 

  1. TIPURI DE ACNEE

Leziunile acneice se împart în două categorii:

Acnee non-inflamatorie (comedoane)

Puncte albe – mai sunt numite și comedoane închise, pentru că blochează complet deschizătura porului și apar ca pete albe pe suprafața pielii.

Puncte negre – apar ca pete negre sau maro pe suprafața pielii și sunt numite comedoane deschise. Datorită faptului că în acest caz porul este doar parțial blocat, sebumul și celulele moarte pot ieși la suprafață unde oxigenul reacționează cu melanina din piele, rezultatul fiind această culoare închisă a leziunii.

 

acnee

 

 

Acnee inflamatorie

Papule – leziuni roșii ce nu conțin un centru alb sau gălbui. Acestea sunt de regulă o primă fază a unui coș în dezvoltare.

Pustule – leziuni inflamate ce prezintă un centru alb sau gălbui, ca rezultat al acumulării de celule albe. Aceste pustule sunt acelea la care ne referim de obicei când spunem „coșuri”.

 

despre acnee

 

 

Noduli – Nodulii sunt pe departe cea mai frecventă leziune acneică severă. Sunt leziuni fibroase mari (peste 5 mm în diametru) care nu conțin nici un centru alb sau galben și sunt roșii, umflate și de obicei dureroase. Nodulii rezultă atunci când un por înfundat se descompune complet în profunzimea pielii. Această „explozie” are ca rezultat un răspuns inflamator sever care cauzează frecvent deteriorarea țesuturilor și de aici apariția semnelor post-acneice.

 

despre acnee

 

 

Chisturi – chisturile sunt leziuni acneice severe, dar întâlnite mai rar. La fel ca în cazul nodulilor, acestea au peste 5mm diametru, sunt roșii, durerease și se dezvoltă adânc în piele. Diferența o face faptul că acestea nu sunt fibroase, ci umplute cu lichid sau puroi.

 

despre acnee

 

 

ACNEE UȘOARĂ

O acnee ușoară prezintă de regulă leziuni non-inflamatorii (adică puncte albe sau negre) și ocazionalul coș (fie papule sau pustule). Acest tip de acnee este binînțeles și cel mai simplu de tratat, de multe ori o rutină corectă de îngrijire fiind suficientă.

ACNEE MEDIE

Acneea cu care m-am luptat și eu timp de aproape 10 ani intră în această categorie și este de regulă caracterizată de apariția frecventă a pusutulelor și foarte rar a nodulilor. Acest tip de acnee tinde să fie una îndăratnică, de care se scapă mai greu – motivul fiind găsirea unui tratament potrivit, utilizat corespunzător și suficient de puternic.

ACNEE SEVERĂ

În acest caz, apariția nodulilor și a chisturilor este frecventă, dar și prezența celorlalte tipuri de leziuni. Tratamentele pentru acest tip de acnee sunt de regulă mult mai puternice, utilizarea de substanțe topice nefiind suficientă.

 

  1. MITURI DESPRE ACNEE

MIT – Expunerea îndelungată la soare ajută la dispariția acneei

Pe lângă faptul că expunnerea neprotejată la soare duce la apariția semnelor premature de îmbătrânire, riscul apariției iriațiilor este și el prezent în acest caz. Iritațiile cauzează inflamarea porilor, rezultând în apariția acneei. Asta bineînțeles nu înseamnă că trebuie să îți fie frică de soare, ci doar să nu alegi această metodă ca tratament împotriva acneei.

MIT – Curățarea insistentă a tenului ajută la vindecarea acneei

Contrar opiniilor dubios de populare, porii nu se blochează din pricina impurităților ci mai degrabă din cauza iritațiilor ce duc la lipirea pereților porilor unul de celălalt. Curățarea excesivă a tenului poate duce la inflamații – și automat la formarea acneei; adică mai pe scurt inflamație = acnee. Din această cauză este indicat să foloști un gel spumant blând de curățare de 2 ori pe zi și să eviți dispozitivele electrice de curățare.

MIT – Dieta influențează apariția acneei

Din păcate acest subiect nu este cercetat încă suficient – alimentația poate sau nu să afecteze apariția acneei, nimeni nu prea deține un răspuns concret. Personal aici tind să cred într-o oarecare măsură acest mit, pentru că alimentația are efecte puternice în general asupra întregului organism. Un lucru știu sigur – o dietă bogată în antioxidanți, fructe și legume diverse și acizi grași Omega, te-ar putea ajuta în procesul de vindecare și tratare a acneei, însă în combinație cu un tratament localizat potrivit pentru tine.

MIT – Nu trebuie niciodată să spargi un coș

Acest mit este și nu este adevărat. Dă-mi voie să explic: dacă ne referim la orice tip de coș care nu prezintă un centru alb sau gălbui, atunci este indicat să lași leziunea să se vindece de la sine (în caz contrar poți crea și mai multă inflamație, coșul nu va dispărea mai repede și șansele de a lăsa o cicatrice glorioasă sunt și mai mari). Pe de altă parte, dacă un coș prezintă un centru alb sau gălbui și iei toate măsurile de dezinfectare a mâinilor, a coșului și faci această procedură cu blândețe, poți elimina infecția și poți iniția procesul de vindecare a leziunii respective. Voi reveni cu un articol și pe această temă în curând.

MIT – Doctorii dermatologi cunosc toate detaliile despre acnee

Din păcate acest mit este pe cât se poate de fals. Un doctor dermatolog trebuie de regulă să cunoască o listă foarte lungă de afecțiuni ale pielii și poate cunoaște toate detaliile despre acnee doar dacă este specializat în asta. Dacă ești în căutare de un doctor dermatolog, încearcă să optezi pentru unul cu specializare în acestă afecțiune.

 

Am încercat să sintetizez cât mai mult cu putință toate informațiile și sper că nu te-am plictisit cu acest articol, însă consider că este important să cunoști unele informații de bază, mai ales dacă vrei să încerci un tratament pe cont propriu. În articolul următor vom discuta pe larg despre cele mai bune metode de tratament pentru fiecare tip de acnee în parte. Sper ca acest articol să te ajute în procesul de tratare a acneei, iar dacă știi ce cineva care se confruntă cu această problemă să împărtășești cu ei aceste informații.

 

Până pe data viitoare,

G

 

ARTICOLE RECENTE

The Ordinary Vitamina C – un ghid fundamental

Tot ce trebuie să știi despre rola de jad

Acidul Azelaic – cum și când se utilizează