Jungla de beton unde visele devin realitate – New York travel guide

Breakfast at Tiffany’s, The devil wears Prada, Sex and the City, toate aceste filme descriu un loc unde totul este posibil, iar traiul în partea de nord-est a orașului este tot ceea ce ne-am putea dori. Clădiri ce te ridică la înălțimi incredibile, panouri publicitare ce luminează nopțile, trafic haotic și bineînțeles Broadway. Visam de mic copil la New York, așa că acesta a fost și primul oraș pe care l-am vizitat în Statele Unite.

De această dată vom descoperi împreună tot ce are mai bun de oferit acest oraș, o adevărată junglă urbană, dar și un epicentru pentru artă, restaurante, magazine și cartiere moderne. Uneori grandiozitatea sa poate fi copleșitoare pentru turiști datorită aglomerației, zgomotului, spațiilor mici, șamd.

Mai întâi de toate, să discutăm despre cartierele din New York. Sunt 5 mari zone pe care trebuie să le cunoașteți: Queens, Bronx, Manhattan, Brooklyn și Insula Staten.

Manhattanul este New York-ul pe care îl știi din filme și poze, precum și cel care găzduiește cele mai importante atracții precum: Times Square, Grand Central Station, Empire State Building, Rockefeller Center, Wall Street, One World Trade Center, etc. Chiar dacă majoritatea atracțiilor populare sunt concentrate acolo, asta nu însemnă că celelalte cartiere nu merită vizitate, ci din contra recomand să explorați locurile care nu sunt tipic turistice.

Călătoria noastră a început cu cel mai turistic loc posibil din New York – Statuia Libertății – simbolul Americii.  Excursia către statuie începe la Battery Park, unde poți cumpăra bilete și poți urca feribotul spre Statuia Libertății și Insula Ellis. Insulele sunt diferite și merită vizitate, mai ales dacă ai parte de vreme frumoasă. Dacă îți dorești să urci în statuie, îți recomand să cumperi biletele în avans…3 luni în avans.

Mai târziu ne-am îndreptat către Memorialul 9/11.

Acesta a fost ridicat în amintirea celor care și-au pierdut viețile în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Acest loc transmite cu siguranță emoții puternice și este absolut un must. Conține două bazine de marmură neagră și piscine reflectorizante construite pe locul unde odată tronau Turnurile Gemene.

Memorialul este înconjurat de o mulțime de stejari și undeva între cele două construcții se află „copacul supraviețuitor”. Arborele a fost descoperit la punctul zero grav afectat și apoi a fost scos din moloz și plasat în îngrijire. După recuperare și reabilitare, pomul a fost replantat lângă Memorial în 2010.

În apropierea Memorialului se află One World Trade Center – cea mai înaltă clădire dintre cele 7 construite în memoria fostului complex de clădiri World Trade Center, distrus în atentatele teroriste din 2001. One World Trade Center este cea mai înaltă clădire din New York și a șasea a cea mai înaltă din lume.

Dacă ești gata de o pauză, ne îndreptăm spre Washington Square Park, dar mai întâi ne oprim la Economy Candy – un mic magazin unde găsești tot felul de bomboane, dulciuri și toate tipurile de ciocolată.

Dacă Economy Candy nu ți-a satisfăcut pofta de dulce, găsești cele mai bune brioșe din New York la Magnolia Bakery.

De aici, dacă vrei să vezi oameni îmbrăcați în super-eroi, muzică live, mase de oameni și să simți mirosul de hotdog în aer, Times Square este locul perfect. Poți găsi un loc unde să te așezi și să privești oamenii sau poți merge la cumpărături în magazinele imense.

10 min. de mers pe jos din Times Square te duc la Rockefeller Center, un centru comercial foarte mare. Proiectanții acestui loc au reușit să construiască un oraș în interiorul unui oraș, utilizând la maxim spațiile, lumina și mijloacele de transport.

New York are o mulțime de clădiri noi și zgârie-nori însă nu există atât de multe locuri istorice precum în Europa. Lângă Rockefeller Center se află Catedrala Sf. Patrick – o renaștere a stilului gotic înconjurat de zgârie-nori. Catedrala este foarte mare, cu uși masive din bronz, fațadă de marmură albă, o orga mare, cu baldachin de bronz, și 2400 de locuri. Este un loc foarte popular mai ales că subliniază contrastul dintre vechi și nou.

O altă atracție must-see este Empire State Building. Acest zgârie-nori este plin de turiști care doresc să admire Manhattan-ul, așa că pregătește-te să stai la coadă. Odată ajunși pe deck-ul de observație, nu am mai regretat. Empire State Building oferă o priveliște de 360º și are bilocluri la dispoziția turiștilor deci nu uita să aduci monede cu tine. În concluzie:

Pentru mine, Broadway a fost cea mai interesantă experiență. The Book of Mormoneste un spectacol muzical de comedie și unul dintre preferatele mele. Ne-am distrat foarte tare și totul a mers ca pe roate, însă bine ar fi să cumperi bilete din timp, mai ales dacă ai preferințe vis-à-vis de locurile din sală. Pentru bilete și prețuri intră aici:

Central Park este locul în care te poți duce pentru a lua o pauză de la haosul din oraș, pentru un moment liniștit și peisaje superbe. Aflat în inima Manhattan-ului, te vei simți ca și cum ai juca rolul principal într-o comedie romantică. S-au filmat foarte multe filme și seriale celebre aici, deci s-ar putea chiar să recunoști anumite zone.

Dacă îți permite timpul, vizitează Biblioteca Publică New York clădirea Stephen A. Schwarzman, de pe 5 Ave. Eu ador cărțile, dar chiar dacă asta nu te pasionează, mergi să admiri arhitectura absolut uimitoare, o raritate în New York-ul cosmopolitan. Biblioteca este foarte renumită în lume datorită colecției impunătoare de cărți, iar lângă poți găsi o librărie minunată cu ediții unice ale cărților celebre și suveniruri interesante din New York.

În apropiere de Central Park se află muzeul MoMa sau Muzeul de Artă Modernă – unul dintre cele mai renumite muzee din lume, care găzduiește o mulțime de picturi faimoase. Dacă ești iubitor de artă, trebuie să mergi. Muzeul are o colecție impresionantă de artă modernistă și impresionistă. În fiecare vineri seara intrarea este gratuită și nu trebuie să faci rezervare. Programul este de la 4-8 pm.

New York este un oraș scump în comparație cu orașele europene, dar sunt și activități gratuite și interesante. Unul dintre ele este High Line Park. Parcul se află în locul unei cai ferate, unicitatea acestui loc fiind poziția sa – suspendat deasupra străzilor orașului, oferind o plimbare unică și relaxantă, plus o vedere frumoasă spre râul Hudson.

Pentru a admira priveliștea completă a Manhattan-ului, Parcul Bridge Brooklyn este locul ideal. Vederea este impresionantă, mai ales pe timp de seară când se aprind luminile.

Pentru fanii filmului ,,The Wolf of Wall Street”, districtul financiar al Manhattan-ului este un must-see. Acolo se află celebrul Wall Street, Bursa de Valori din New York și New York Mercantile Exchange, iar dacă nu te pasionează bursele de valori și brokerii, poți vizita impresionanta Trinity Church, Federal Hall și nu în ultimul rând Charging Bull.

Să discutăm despre mâncare:

Pentru cea mai bună pizza încearcă Di Fara Pizza, un local old-school unde vei aștepta ceva la coadă, însă merită fiecare minut. Dom a deschis acest restaurant în 1965 și fiecare felie de pizza este făcută până în ziua de astăzi chiar de el. O pizza delicioasă cu 54 de ani de istorie.

Pentru o experiență fine dining înceacă Daniel Restaurant pe 65th Street lângă Central Park. Acesta este un restaurant Michellin cu o selecție fantastică de vinuri și preparate. Este destul de scump, însă merită pentru o ocazie specială.

Pentru probabil cel mai bun taco din oraș, Los Tacos No. 1 este locul. Acest local este situat chiar în centrul Times Square și a fost deschis de către 3 prieteni ce și-au dorit să aducă gustul mexican autentic în New York.

Pentru prăjituri delicioase, pe 167 W 74th St vei găsi Levain Bakery. Prăjiturile tipice americănești sunt enorme și pline de ciocolată. Și aici vei avea parte de cozi, însă ăsta este un semn bun.

Lângă Levain Bakery este Alice’s Tea Cup, pe 102 W, 73rd St. Vei avea parte de o selecție deosebită de ceaiuri și o atmosferă prietenoasă.

New York este unul dintre cele mai faimoase orașe ale lumii, este plin de turiști și poate fi o adevărată aventură, în sensul bun al cuvântului dacă îți plănuiești totul din timp. Tot ce pot să spun este să nu închiriezi o mașină, ci să mergi pe jos cât poți de mult sau să iei metroul pentru că traficul este absolut infernal. În rest, bucură-te de priveliști și de americanii prietenoși ce te vor ține la vorbă ore întregi. Până data viitoare, stay brave & confident! XO

Articole similare

Descoperă Croația: Totul despre Dubrovnik

Las Vegas pentru cupluri – o experiență romantică și fun

City Break in Londra