Microneedling- beneficii și efecte adverse

Linii fine, cicatrici ușoare produse de acnee sau de soare, textură, pigmentare… când aud de vreo metodă care promite să rezolve aceste probleme, ard de nerăbdare să o încerc. În ultima vreme, tratamentul cu ace a devenit super popular, atât cel profesional – microneedling – cât și cel pe care poți să îl faci acasă cu ajutorul unui dermaroller. Dacă și tu suferi de probleme asemănătoare, hai să descoperim cum funcționează microneedling, ce este mai exact și cui i se potrivește:

Ce este Microneedling

Este o procedură medicală ce constă în producerea a numeroase micro-înțepături la nivelul pielii, cu ajutorul unui dispozitiv, cu scopul de a declanșa mecanismul de regenerare a pielii prin formarea unor noi structuri de colagen și de vindecare a micro-perforațiilor. Aceasta este o procedură cosmetică minim-invazivă care este folosită în cea mai mare parte pe față pentru a trata cicatrici, riduri și pori largi.

Cum funcționează

Idea din spatele tratamentului este că aceste ace foarte fine ale dispozitivului penetrează pielea având ca rezultat lezarea ușoara pentru declanșarea procesului de regenerare, cu un puternic efect de rejuvenare asupra fibrelor de colagen si elastină.

Doare?

Nu. Înainte de procedură, dermatologul folosește o cremă anestezică. Procedura durează aproximativ 30 de minute, timp în care dermatologul va mișca instrumentul (mezo-pen) pe toată suprafața tenului  pentru ca acesta să fie uniform. După procedură se aplică o mască sau un tratament calmant, astfel întreaga experiențăt poate să dureze 1-2 ore.

Riscuri și efecte adverse

Orice procedură cosmetică este însoțită mai mult sau mai puțin de riscuri și efecte secundare. Imediat după procedură pielea este un pic roșie și se observă micile înțepături, dar in câteva ore va reveni la normal.

Având în vedere faptul că micro înțepăturile se închid în aprox. 2 ore, si cu condiția ca tratamentul sa fie făcut în condiții clinice, cu ace de unică folosință și soluții sterile, infecțiile sunt improbabile.

Trebuie să vă faceți griji dacă observați: vânătăi, sângerări exagerate, infecții sau exfoliere.

A doua zi după tratament

  • A doua zi după tratament, tenul era radiant și fresh, se observă o strălucire din interior, tenul este moale, iar porii sunt vizibil mai mici. Dacă aveți tenul mai sensibil, este posibil să simțiți mâncărime și să observați urme minuscule ale înțepăturilor, dar totul va reveni la normal după 2 zile.
  • După microneedling pielea devine foarte sensibilă la acțiunea razelor solare, deci trebuie să aplicați protecție solară 50.
  • Rezultatele vor fi vizibile imediat după tratament, dar pentru a le menține va fi nevoie de mai multe sesiuni. Numărul sesiunilor depinde și de problemele tenului.

Pot să mă întorc la serviciu/facultate după procedură?

Cu siguranță! Dimineața pielea va fi netedă și luminoasă, iar micro-cicatricile de la procedură aproape invizibile. Dacă te simți totuși incomod, poți aplica machiaj fără griji pentru că micile găuri produse de ace se închid la 2-3 ore după procedură.

Dermaroller

Diferența dintre terapia cu micro-ace și utilizarea unui dermaroller este aceea că prima este efectuată de un medic specialist, iar rezultatul se va menține o perioadă mai lungă de timp. Utilizarea unui dermaroller în regimul de îngrijire nu oferă aceleași beneficii și nu va avea efecte drastice precum microneedling. Folosind un dermaroller acasă, va asigura penetrarea mai adâncă a produselor de îngrijire și o subtilă iluminare a tenului. Acestea pot ajuta la producerea de colagen însă efectele nu sunt la fel de drastice.

Majoritatea dermatologilor recomandă  dermaroller-ul de la Ecooking cu 540 de ace mici de 0,5 mm. Imediat ce îl încerc vă spun totul despre dermarollers!

Ai vrea să încerci microneedling? Citește și articolul despre beneficiile acidului mandelic și până data viitoare stay brave & confident!

XO