Punctele negre: ce sunt si cum scapam de ele?

Punctele negre sunt poate una dintre cele mai răspândite forme ale acneei și asta din pricina faptului că acestea nu apar în exclusivitate pe tenurile grase, cu tentă acneică, ci oriunde le vine cheful. puncte negre

Pentru că subiectul punctelor negre este unul atât de răspândit și variantele de a scăpa de ele sunt multe și unele de-a dreptul neortodoxe, a venit vremea să dezbatem pe larg și acest subiect. Vreau să descoperi în continuare ce sunt mai exact punctele negre, care sunt motivele apariției lor și cel mai important, cum scăpăm de ele. puncte negre

CE SUNT PUNCTELE NEGRE?

Punctele negre sunt mici formațiuni ce apar la suprafața tenului și sunt considerate o formă ușoară sau în unele cazuri incipientă a acneei (a coșului propriu-zis). Științific aceste formațiuni se numesc comedoane deschise non-inflamatorii și se formează atunci când excesul de sebum și celulele moarte ale pielii blochează porul din interior. Contrar opiniei populare, porii nu se blochează de la suprafața tenului din pricina murdăriei sau a machiajului, ci din interiorul pielii. Povestea stă asemănător și cu pigmentul închis al punctelor negre: din pricina faptului că acest tip de comedon este deschis, melanina din piele oxidează în contact cu aerul și capătă aspectul închis la culoare.

Cauzele apariției punctelor negre:

  • producția excesivă de sebum a glandelor sebacee
  • un surplus al bacteriei specifice acneei numită Propionibacterium
  • iritarea foliculului pilos din cauza surplusului de celule moarte
  • fluctuații hormonale

 

punctele negre puncte negre

 

 

CUM SCĂPĂM DE PUNCTELE NEGRE?

1. Nu încerca să le scoți acasă manual sau cu un aspirator de puncte negre

Stoarcerea, frecarea sau aspirarea punctelor negre acasă, nu este o idee tocmai bună pentru că riști să faci mai mult rău decât bine. Aspiratorele de puncte negre pot cauza leziuni serioase la suprafața pielii, iar stoarcerea sau frecarea cu diverse scrub-uri pot irita comedonul, iar acesta se poate tranforma într-un coș. Asta nu înseamnă însă că extracțiile nu pot fi benefice. Poți opta pentru această procedură la dermatolog sau la saloanele specializate în această procedură.

puncte negre punctele negre

2. Curăță tenul de 2 ori pe zi

Curățarea tenului este un must indiferent de caz, însă cu atât mai mult în cazul apariției punctelor negre sau a acneei. Poți opta pentru un gel spumant simplu, fără săpun, parfum sau alte ingrediente inutile potrivit chiar și pentru tenurile sensibile. Este important ca tenul să fie curățat corespunzător, însă fără a-l usca excesiv.

punctele negre Cerave Foaming Cleanser
Cerave Foaming Cleanser
La Roche-Posay Effaclar gel de curatare pentru ten sensibil
La Roche-Posay Effaclar
gel de curatare pentru ten sensibil
Ziaja Manuka Tree Purifying
Ziaja Manuka Tree Purifying

3. Adaugă Acid Salicilic în rutina ta

Acidul Salicilic exfoliază blând tenul și poate preveni apariția punctelor negre. În funcție de forma în care îl cumperi, acesta nu trebuie folosit prea des: o mască cu acid salicilic poate fi folosită maxim de 2 ori pe săptămână, pe când un ser cu acid salicilic poate fi folosit maxim o dată pe zi.

Salicylic Acid 2% Masque
Salicylic Acid 2% Masque

4. Încearcă acizii AHA & BHA

Acizii exfolianți AHA sau BHA ajută la îndepărtarea celulor moarte și a surplusului de sebum. O rutină de îngrijire completă care să conțină și un acid din această categorie, poate remedia și preveni problema punctelor negre. Acizii AHA și BHA nu sunt însă potriviți pentru tenurile sensibile. În cazul în care tenul tău este sensibil, poți opta pentru Acidul Mandelic, o variantă mult mai light și mai blândă.

AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution
AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

5. Stai departe de produsele ce conțin uleiuri

Este indicat ca atât produsele de îngrijire pe care le folosești cât și cele de machiaj să nu conțină uleiuri și să fie non-comedogenice. Având în vedere că punctele negre pot apărea și din cauza unei producții excesive de sebum, recomandarea este să optezi pentru creme de tip gel pe bază de apă și pentru produse pentru ten sensibil.

 

Sper să îți fie de folos acest articol, iar dacă ai întrebări legate de rutina ta de îngrijire te aștept cu drag direct pe info@georgianamerloi.com sau în căsuța de live chat.

Despre ce ți-ar plăcea să citești săptămâna viitoare? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Până data viitoare,

G

 

ARTICOLE RECENTE

Despre Acnee Partea I – tipuri de acnee și mituri despre care trebuie să știi

Despre Acnee Partea II – tratament împotriva acneei cu Benzoyl Peroxide

Cele mai bune creme de ochi pentru toate buzunarele

 

puncte negre