Retinol – ce este si cum (nu) se utilizeaza

Despre retinol sau cum sa (nu) îl folosești.

Cunoscut de majoritatea oamenilor și apreciat de consumatori, retinolul este printre primele opțiuni pentru persoanele care se confruntă fie cu semne ale îmbătrânirii premature, fie cu riduri mai profunde. Retinolul nu numai că te poate ajuta să previi și să tratezi problema ridurilor, însă conferă luminozitate și ajută la vindecarea mai rapidă a petelor.

Toate bune până acum, însă este bine de știut că acest ingredient minune poate avea efecte destul de negative asupra tenului tău, atunci când nu este utilizat corespunzător. Nu mă crezi? Citește în continuare.

 

Povestea mea de groază cu Retinol:

Poate crezi că până acum am acumulat suficiente cunoștințe încât șansele să fac greșeli majore atunci când vine vorba despre produsele de skincare. Ei bine, nu-i chiar așa. Din greșeli am învățat cel mai mult legat de tenul meu și acum din fericire pot împărtăși aceste experiențe cu tine, ca poate măcar tu să scapi nevătămată din această poveste.

Observasem între sprâncene cum începe să se formeze un rid mare de expresie – daca nu era clar că mă încrunt prea des, acum sigur este. Având în vedere că abia făcusem 26 de ani mi s-a părut momentul oportun să introduc un prim produs anti-age în rutina mea.

Mi-am achiziționat Retinol Granactive 2% de la The Ordinary și am început să îl folosesc. Știam că este un produs foarte puternic, așa că am fost super atentă să aplic o cantitate minusculă. Mă chinuiam să îmbib un bețisor de ureche cu retinol și îl aplicam exact acolo unde era păcătosul rid și în zona nazo-labială (unde se formează așa numitele smile lines).

Trece o zi, trec 2, trec 3, totul pare ok. A patra zi mă trezesc nerăbdătoare să văd ce mai face ridul meu și când mă uit în oglidă, mă sperii. Sunt roșie, umflată și zona din jurul gurii e plină de bășicuțe mici, albe. Ce-ai făcut Georgiana?!

Nu o să mă mai lungesc cu povestea asta că nu-mi face cinste. În orice caz are un final fericit: mi-am revenit după vreo 2 săptămâni de chin și am învățat exact de ce am procedat greșit.

 

Ce riscuri există cu Retinol?

Am stabilit că acesta ajută la prevenirea și combaterea (într-o oarecare măsură) a ridurilor, însă riscul dezvoltării dermatitei de contact este destul de mare atunci când produsul este utilizat incorect.

Această dermatită de contact este întâlnită în multe alte cazuri, atunci când sunt implicați alergeni sau substanțe toxice și se poate manifesta în diferite feluri: piele uscată, piele roșie cu mâncărimi, mici umflături sau bășici.

Dermatita de contact se tratează de regulă cu creme ce conțin cortizon și cu pastile împotriva alergiilor. Dacă dezvolți o astfel de alergie, este important să stai de vorbă cu un doctor dermatolog. Acesta te poate îndruma cel mai bine către un tratament potrivit problemei tale.

 

CUM SE UTILIZEAZĂ RETINOLUL?

Voi lua ca exemplu gama de retinoizi de la The Ordinary pentru că este printre cele mai vaste și accesibile.

Testează produsul

Înainte de toate – și asta se aplică la majoritatea produselor cu ingrediente active puternice – testează produsul într-un loc mai puțin vizibil. Aplică o cantitate mică și așteaptă 3-4 zile pentru a te asigura că nu ești alergică.

Introdu-l treptat în rutina ta

Atunci când te-ai decis să introduci Retinol în rutina ta de îngrijire, este important să faci acest pas treptat și să optezi în primă fază pentru un produs cât mai slab – în acest caz The Ordinary Retinol 0,2 %, maxim 0,5%. Aplică o cantitate mică în zonele în care consideri că este necesar, de 2-3 ori pe săptămână. În acest fel tenul tău are timp suficient să se desensibilizeze și riscurile devin mult mai mici.

Folosește SPF

Conform unui studiu realizat de Comitetul Științific pentru Protecția Consumatorului, utilizarea produselor ce conțin Vitamina A (Retinol, Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate) sensibilizează tenul la radiațiile solare și este recomandat să folosești o cremă cu factor de protecție solară pe timpul zilei. Ideal ar fi ca utilizarea unui produs SPF să fie un obicei pe tot parcursul anului, însă cel puțin pe timp de vară și atunci când urmezi astfel de tratamente.

Nu combina retinol cu:

Retinolul nu trebuie să intre în contact cu Vitamina C, Peroxid de Benzoil și alți acizi AHA și BHA. Dacă rutina ta de îngrijire conține una dintre aceste substanțe, ar fi bine să renunți la ele pe timpul tratamentului cu Retinol. În general, orice produs ce poate irita sau usca tenul, crește riscul apariției iritațiilor în combinație cu Retinol.

 

Hidratează tenul

Cea mai bună combinație pe care o poți face este Retinol împreună cu o cremă hidratantă bună. În acest fel, tenul tău este protejat, hidratat și riscurile devin din ce în ce mai mici. Le poți aplica separat, sau poți dilua câteva picături de Retinol direct în cremă.

 

Greșeala mea a fost că am optat pentru o variantă de Retinol mult prea puternică și nici nu am renunțat la Peroxidul de Benzoyl. În orice caz, sper că nu te-am speriat cu acest articol.

Este important să iei decizii conștiente atunci când alegi produse pentru tenul tău și este la fel de important să ai toate informațiile la dispoziție.

Dacă ai întrebări legate de regimul tău de îngrijire sau despre produsele The Ordinary, mi-ar plăcea să te ajut. Îmi poți scrie direct la info@georgianamerloi.com sau poți lăsa un mesaj în căsuța de chat.

 

Până data viitoare,

G

 

CITEȘTE ȘI:

Regim de îngrijire pentru începători

Cele mai bune ape micelare

Cele mai bine creme de ochi