Tot ce trebuie sa stii despre eczema (dermatita atopica)

Eczema sau dermatita atopică, deși nu se numără printre cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii, este una greu de tratat și de care mulți nu reușesc să scape niciodată în totalitate. Motivul pentru care m-am hotărât să scriu totuși despre asta, este faptul că variantele ușoare ale eczemei trec des pe lângă noi fără prea multă băgare de seamă, iar riscul ca un astfel de episod să se înrăutățească crește în funcție de câțiva factori specifici.

Îți voi povesti în acest articol pe cât de scurt posibil despre ce este mai exact eczema, care sunt metodele de tratament, ce produse poți folosi acasa și cum poți stabili chiar tu severitatea acestei afecțiuni.

Ei bine, eczema este o boală inflamatorie a pielii, cronică și cu simptome recurente, caracterizată de mâncărimi și piele foarte uscată. Această afecțiune poate avea loc oriunde pe suprafața pielii și vine de regulă însoțită de inflamații roșii de diverse dimensiuni.

European Task Force of Atopic Dermatitis sau ETFAD, a dezvoltat o platformă prin care pacienții își pot evalua severitatea eczemei numită PO – SCORAD. Poți folosi link-ul pentru a descărca aplicația și pentru a face testul.

Din punct de vedere medical, severitatea eczemei în funcție de scorul oferit de aplicație stă cam așa:

eczema scorad severity values dermatitis

Fiecare persoană care se confruntă cu această afecțiune (take a shot each time I say afecțiune), trebuie să ofere o atenție deosebită acțiunilor și factorilor externi ce duc la acutizarea simptomelor. Această acutizare are un termen în limba engleză și anume „flare-ups” – adică atunci când spre exemplu porți un pulover din lână, iar eczema sau mai degrabă simptomele sale se agravează. Astfel poți evita lucrurile care duc la înrăutățirea simptomelor, ceea ce îți va permite să te bucuri de o variantă mai ușoară a eczemei sau chiar dispariția sa completă.

Printre acești factori se pot număra:

AEROALERGENI

Acarienii și polenul sunt printre cei mai cunoscuți factori ce pot duce la agravarea leziunilor prezente pe corp. O explicație oferită într-un studiu de caz despre tratarea eczemei este faptul că pielea devine mai permeabilă la alergenii inhalanți.

În cazul polenului nu sunt prea multe de făcut pentru a-l evita complet, însă acarienii pot fi ținuți departe astfel:

  • acoperă salteaua cu o husa specială împotriva acarienilor
  • investește într-un purificator de aer
  • consideră achiziționarea unui umidificator
CONTACTUL CU ANIMALELE

Contactul cu animalele atunci când suferi de eczemă poate duce la deteriorarea simptomelor.

S-au făcut ceva studii și pe tema asta și se pare că țesutul epitelial al pisicilor poate prezenta un risc mai mare decât cel al câinilor. Dacă totuși te confrunți cu această problemă și ai un animăluț în casă, asigură-te că menții un contact moderat cu acesta și că te igienizezi după fiecare interacțiune.

HAINE ȘI MATERIALE TEXTILE

Evită materialele ce îți pot cauza iritații și optează în schimb pentru cele mai netede. Satinul și bumbacul organic sunt cele mai populare alegeri printre cei care suferă de eczemă.

 

TRATAMENTE

Tratamentul cu emolienți

Pielea trebuie curățată cu blândețe în fiecare zi pentru a îndepărta mecanic bacteriile de pe suprafață. Folosește geluri de duș care nu conțin parabeni sau parfumuri artificiale pentru a evita iritațiile. După curățarea pielii, este indicat să masezi pielea cu un ulei de duș pentru maxim 2 minute. Astfel eviți deshidratarea epidermei pielii.

Cremele emoliente și cremele hidratante au roluri diferite: crema hidratantă asigură tesuturilor pielii cantitatea de apă necesară pentru ca aceasta să arate bine, in timp ce cremele emoliente mențin hidratarea și înmoaie pielea aspră.

Emolienții locali se pot aplica imediat după o uscare moderată, atunci când pielea este încă umedă. Asigură-te că folosești și o loțiune hidratantă de cel puțin două ori pe zi.

Uleiurile pure, precum uleiul de cocos, pot usca pielea și nu sunt recomandate persoanelor care suferă de eczemă. 

Tratamentul cu UV/fototerapia

Fototerapia cu UV ajută în amelioarea mâncărimilor, fapt demonstrat în multe studii facute pe acestă temă.

Terapia cu bandă îngustă UVB (narrow-band UVB) este de preferat în locul terapiei cu bandă largă UVB (broad-band UVB), mai ales pentru persoanele ce suferă de o variantă moderată a eczemei.

Aceste tipuri de terapii se efectuează în cadrul clinicilor specializate și pot varia între 2, 3 sau 4 ori pe săptămână. Durata de expunere crește gradual pe parcursul ședințelor, așa că nu te îngrijora dacă prima ședință se termină cât ai clipi.

Consiliere psihosomatică

Factorii emoționali și psihologici sunt cunoscuți pentru efectul pe care îl au asupra oricărei afecțiuni, însă în special în cazul formelor mai acute ale eczemei, calitatea vieții poate suferi modificări. Astfel este bine de știut că poți apela oricând la un psiholog pentru a te ajuta să treci mai ușor prin această perioadă.

cetaphil gentle body wash eczema products

cerave hydrating face wash eczema products

 

cerave itch relief eczema products

La Roche Posay Lipikar Eczema

În cazul în care te confrunți cu această afecțiune, trebuie în primul rând să stai de vorbă cu un doctor dermatolog care poate stabili un plan de tratament potrivit pentru tine. Pașii despre care am vorbit în acest articol sunt câteva măsuri pe care le poți lua acasă, în siguranță, însă consultarea unui medic este absolut necesară. Sper să îți fie de folos acest articol și sper cu drag să ne vedem și în articolul viitor.

Până data viitoare,

G

 

ARTICOLE RECENTE

Acupunctura faciala

5 sfaturi pentru a combate tenul gras

10 cele mai bune măști șervețel