Tot ce trebuie să știi despre SPF

Despre SPF (sun protection factor) am tot menționat prin articole și v-am spus unora dintre voi și în privat de fiecare data când am avut ocazia despre importanta unui astfel de produs în regimul de îngrijire zilnic. Așa-i: fie că-i vară, iarnă, plouă și e frig, SPF-ul e musai!

Tocmai din această cauză în articolul de astăzi mi-am propus să vă povestesc despre:

 1. Importanța utilizării unui produs cu SPF
 2. Tipuri de radiații solare și însemnătatea numărului de SPF
 3. Tipuri de SPF și cum se utilizează corect
 4. Cele mai bune produse cu factor de protecție solară

 

 1. Importanța utilizării unui produs cu SPF

Orice dermatolog sau entuziast în îngrijirea tenului îți va spune despre importanța unui astfel de produs în rutina ta zilnică și o va face cu motive întemeiate. Utilizarea regulată a unui SPF de cel puțin 15 poate reduce riscul apariției cancerelor de piele cu până la 40%, iar în cazul melanoamelor cu până la 50%. Pe lângă asta, protejarea tenului împotriva radiațiilor solare reduce semnificativ riscul apariției semnelor îmbătrânirii premature.

 

 1. Tipuri de radiații solare și însemnătatea numărului de SPF

În cadrul așa numitului Spectru UV, există 2 tipuri de raze ce afectează în mod negativ AND-ul celulelor pielii:

 • Razele UVB – deseori și motivul apariției arsurilor, acestea poartă un rol principal în dezvoltarea bolilor de piele. Numărul de SPF înscripționat pe ambalajul produselor se referă la valoarea protecției împotriva razelor UVB.
 • Razele UVA – sunt cele care provoacă leziuni ale pielii ce duc la faimosul bronz și la semnele de îmbătrânire prematură. Din acest motiv este important ca pe produsul de protecție solară pe care îl alegi să se regăsească fraza ”Broad Spectrum” – adică produsul protejează atât împotriva razelor UVB cât și a razelor UVA.

 

 1. Tipuri de SPF și utilizarea corectă
 • SPF cu filtre minerale (Mineral Titanium Dioxide/ Zinc Dioxide) funcționează prin blocarea și împrăștierea razelor solare înainte ca acestea să penetreze suprafața pielii.
 • SPF cu filtre sintetice (Avobenzone/ Octisalate) funcționează prin absorbția razelor UV înainte ca acestea să cauzeze leziuni în piele.

Dacă vă întrebați care din aceste 2 variante este mai bună, n-aș putea să vă ofer un răspuns scurt și la obiect. Multe dintre produsele ce de regăsesc în zilele noastre pe rafturile magazinelor conțin ambele tipuri de filtre, mai important este să îți placă ție produsul. Cu cât îndrăgești mai mult un astfel de produs, cu atât mai mari sunt șansele să îl utilizezi zilnic.

 

Utilizarea corectă a produselor cu SPF

Cercetând cât mai multe despre acest subiect, am găsit un studiu interesant publicat de departamentul de dermatologie a Universității din Sao Paulo din care reiese cât de importantă este cantitatea de produs aplicată atunci când vine vorba despre protecția solară.

Studiul este pompos și cu multe numere, dar pe scurt, un produs cu factor de protecție 15, va oferi o protecție proporțională în cazul în care cantitatea corectă este aplicată (2mg/cm2 sau cam jumătate de linguriță de cafea). În caz contrar, nivelul de protecție se micșorează odată cu cantitatea lipsă (scuzați cacofonia 😁).

După cum am menționat la începutul acestui articol, SPF-ul trebuie musai purtat zilnic. În cazul în care îți petreci o zi mai mult prin casă, un produs cu SPF 15 îți va oferi suficientă protecție. Pentru zilele în care ai mai mult de alergat pe afară, optează pentru SPF 30, iar pentru momentele în care vrei să petreci timp la plajă, ridică nivelul la 50.

Produsele cu SPF îți pot oferi protecția necesară atunci când sunt aplicate corect, însă este bine de știut că acestea necesită reaplicare după 2 ore, sau în cazul în care tocmai te-ai bălăcit în mare sau ai transpirat. Acest pas poate fi unul complicat pentru purtătoarele de machiaj, dar să nu credeți voi că nu m-am gândit la asta. Las mai jos recomandări de produse și un spray cu factor de protecție potrivit pentru aplicarea peste machiaj.

La Roche-Posay Anthelios XL
La Roche-Posay Anthelios XL

 

La Roche-Posay Anthelios
La Roche-Posay Anthelios

 

Dr Barbara Sturm Sun Drops
Dr. Barbara Sturm Sun Drops

 

"SkinCeuticals
SkinCeuticals Brightening UV Defense SPF30

 

Ultra Light Daily UV Defense
Kiehls Ultra Light Daily UV Defense

Sper să îți vină în ajutor acest articol, iar dacă ai întrebări sau sugestii de noi articole, îmi poți scrie direct pe info@georgianamerloi.com

Până data viitoare,

G

 

ARTICOLE RECENTE

Acizi de exfoliere The Ordinary pentru fiecare tip de ten

Regim The Ordinary pentru ten uscat

Cuperoza si cele mai bune metode de tratament